Според американския президент Джордж Буш разногласията с Русия по отношение на плановете за разполагане на американската противоракетна отбрана в Европа се задълбочават, съобщи Би Би Си. Същото важи и за позициите на двете страни по някои промени във вътрешната политика на Русия.

„Искам да се обърна към Владимир: има оптимален вариант за изход от създалото се положение, вие имате интереси на Запад, а там трябва да работим заедно." - казва Буш в интервю за агенция „Ройтерс".

Относно предизвикалите бурното неодобрение на Москва планове за разполагане на елементи от американската противоракетна отбрана в Чехия и Полша, Буш заявява, че е поръчал на администрацията си, в това число и на министъра на отбраната Робърт Гейтс, да покажат с отношението си към Кремъл, че американската страна не е враг на Русия.   

Буш признава, че между двете страни има много напрежение, особено по отношение на Европа, където Русия се ползва с енергоресурсите си и отказва достъп до пазара си на различни страни, какъвто е случаят с полското месо.

Путин в сряда възложи на министъра на селското стопанство Алексей Гордеев да реши на ниво експерти проблема с вноса на полско месо, който доведе до вето от страна на Варшава по преговорите за ново споразумение между ЕС и Русия.  

Буш определя личните си отношения с Путин като близки, но признава че на междуправителствено ниво „отношенията са много сложни".