
Традицията за отбелязване на Деня на благодарността води началото си от времената на първите американски заселници. На 9 ноември 1629 година 102 пътника от кораба Mayflower слизат на брега на Новия Свят и основават Плимутската колония. Местните индианци им помогнали да преживеят първата зима – научили ги да сеят царевица и тютюн, да отглеждат боб и тикви, показали им къде да лолуват и как да ловят риба. Когато събрали първата реколта, заселниците решили да устроят празник, символизиращ тяхната благодарност към Бог за помощта му.
Губернаторът Уилям Бредфорд поканил индианците на тридневен карнавал и така се появила традицията в края на ноември да се отбелязва Денят на благодарността.
Дълго време празникът бил неофициален. Едва през 1777 година Континенталният конгрес постановява официалното му празнуване през декември. През 1789 Джордж Вашингтон го обявява за национално събитие и по искане на Конгреса го насрочва за четвъртък, 26 ноември. През 1863 президентът Ейбрахам Линкълн обявява Деня на благодарността за национален празник, който се отбелязва в последния четвъртък на ноември.
С Деня на благодарността са свързани редица традиции, които американците съхраняват и спазват. Главният елемент на празника е семейството – на този ден хората се стремят да се съберат с роднини и близки. Всички членове на семейството задължително отиват на църква, а след службата се събират на масата.
По време на празника разцъфтява благотворителността – американците се стараят да зарадват онези, на които не им е провървяло в живота. Дори на станциите на метрото има поставени маси, на които всички желаещи могат да оставят подарък за бедните и бездомните.
Вторият по важност елемент на Деня на благодарността е традиционната пуйка. Не случайно е избрана точно тази птица. Тя е била единственият дивеч, достъпен за първите заселници. В днешни дни пуйката и Денят на благодарността са неразделни, птицевъдите отгреждат пуйки специално за празника а готвачите измислят все нови и нови рецепти за приготовлението им.
Засега са известни около 4 000 рецепти за приготовление на празничната пуйка. Всички те имат едно общо нещо – птицата е пълнена и е цяла. В най-непретенциозните рецепти пуйката се пълни с моркови, лук и стъбла от целина. Но най-популярния начин на приготовление си остава пуйка по плимутски – пълни се с ябълки, сливи, парченца тиква и боровинки. За гарнитура се поднася царевица, тиква и картофи. За тазгодишния празник американците ще изядат 45 милиона пуйки.
На специална церемония президентът Буш показва двата най-достойни представители на семейството на пуйките – едната в резултат украсява президентската трапеза, а другата се помилва и се изпраща във ферма, където не е заплашена от изяждане.
Преди да се пристъпи кам изяждането на пуйката, трябва да се благодари на Бог за добрата година.
Третият елемент на празника е парадът - в повечето случаи участниците са маскирани в дрехи от ХVІІ век и индиански костюми.
През ХХ Денят на благодарността получи нова традиция – на него се играе американски футбол, а по телевизията се въртят огромно количество детски филми.
В Ню Йорк ще се състои празничен парад, който за 76-та година се организира от веригата магазини “Мейсиз”. Шествеието ще премине през Централ парк, Бродуей и ще достигне до 34-та улица в Манхатън. Властите в най-големия американски град се опасяват от горомни задръствания и призоваха нюйоркчани да изпълзват обществения транспорт.