Американският президент Джордж Буш разсекрети информация, разкриваща, че през 2005 г. Осама Бин Ладен е планирал да  превърне Ирак в база, от която да осъществява атаки срещу Съединените щати.

Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на говорителя на Белия дом Гордън Джондроу.  

Джондроу информира, че президентът ще коментира разсекретената информация по време на откриването на Академията за брегова охрана в Кънектикът.

В речта си президентът ще защити ключовата част от военната си стратегия в Ирак - Съединените щати не могат да се изтеглят, защото „Ал Кайда" ще запълни вакуума, който би породило в Близкия изток подобно изтегляне.

„Информацията разкрива защо смятаме, че „Ал Кайда" иска да използва Ирак като сигурно убежище", казва още Джондроу. Той допълва, че президентът ще говори за „силния интерес на „Ал Кайда" да превърне Ирак в сигурно място, откъдето да замисля и планира атаки срещу Съединените щати и други страни".

Решението информацията да бъде разсекретена е продиктувано и от натиска на мнозинството на Демократическата партия в Конгреса за изтегляне на американските военни от Ирак.

Бин Ладен и приближеният му Абу Мусаб ал Заркауи, тогава лидер на „Ал Кайда" в Ирак, са планирали създаването на терористична клетка в Ирак именно за осъществяването на такива атаки, допълва Джондроу.   

Ал Либи е бил главният инициатор Бин Ладен да изпрати през 2005 г. в Ирак египтянина Хамза Рабия, за да помогне при планирането атаки срещу Съединените щати.

Джондроу отбелязва, че Бин Ладен по-късно внушава на тогавашния лидер на „Ал Кайда" в Ирак Заркауи да насочи вниманието си към Америка. Това е последвано през пролетта на 2005 г. от разпореждане на Бин Ладен към Рабия да инструктира Заркауи за планираните атаки срещу САЩ.  

Джондроу допълва, че според секретната информация ал Либи по-късно е предложил Рабия да бъде изпратен в Ирак, за да осаществи планираните операции.

Ал Либи обаче беше заловен в Пакистан и предаден на ЦРУ през май 2005 г. Той беше определен от тогавашния директор на ЦРУ Джон Маклафлин като третия човек в „Ал Кайда".

„Залавянето на терористи прилича на подреждането на сложен пъзел, без да виждаш цялата картина. Това е човек, който е виждал картината и знае какво представлява." - каза тогава Маклафлин.

Ал Либи е либиец, който се присъединява към Ал Кайда през 90-те години на миналия век. Той  бяга в Пакистан след американското навлизане в Афганистан през 2001 г. Поддържал е преки контакти и е ръководел членове на „Ал Кайда" във Великобритания, които са планирали атаки в Обединеното кралство и в САЩ.  Смята се, че ал Либи стои зад двата атентата срещу пакистанския президент Первез Мушараф през 2005 г.

Рабия зае мястото на ал Либи в организацията, но беше убит през декември 2005 г. в Пакистан, близо до границата с Афганистан.

Роденият в Йордания Заркауи беше убит при американско въздушно нападение северно от Багдад през юни 2006 г.