Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън защити решението си да организира референдум за бъдещето на страната в ЕС, съобщава "Гардиън".

Припомняме, вчера Лондон официално задейства процедурата за излизане от Европейския съюз, която ще продължи две години.

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Връчи писмото си за Брекзит в Брюксел

Мисля, че беше правилно да се организира референдум, защото този казус трови британската политика от години. Обещаваше се референдум, но и така не се провеждаше, каза бившият министър-председател по време на посещение в Украйна.

Обещах да бъде организиран референдум. Мисля, че направих правилното нещо, каза Камерън.

По време на кампанията преди референдума бившият лидер на Консервативната партия призоваваше британците да гласуват за оставане в ЕС.

На 23 юни 2016 г. 17,4 милиона души гласуваха за прекратяване на 43-годишното членство на държавата в ЕС.

"Проведохме референдум и, разбира се, резултатът не е резултатът, който търсех", изтъкна Камерън, който обяви оставката си ден след вота.

Но това беше решаващ резултат и заради това Тереза Мей доста правилно предприе следващата стъпка за изпълнение на волята на народа, продължи той.

Надявам се, че ще напуснем ЕС, но ще си сътрудничим в областта на сигурността и ще участваме в други форми на партньорство, за да признаем, че докато ние напускаме ЕС, ние няма да напуснем Европа, няма да изоставим европейските ценности. Великобритания винаги е била несигурен член на ЕС, смята той.

Камерън подчерта още, цитиран от други британски медии, че британците не харесват европейския флаг.

"Гледахме европейския флаг и си мислихме: "добре, ние наистина не харесваме европейския флаг, имаме си наш флаг", изтъкна бившият премиер.