Скандал, включващ доклада Doing Business (DB) на Световната банка, има потенциал да подкопае репутацията, ако не и легитимността, както на банката, така и на нейната сестринска институция, Международния валутен фонд (МВФ), които заедно съставляват стълбовете на международния икономически ред след Втората световна война пише за Съвета по външни отношения (CFR) Тамар Гутнър, преподавател в Училището за международни отношения на Американския университет. 

На 16 септември Съветът на изпълнителните директори на Световната банка публикува доклад, изготвен от адвокатска кантора във Вашингтон, който обвинява висшите банкови ръководители и служители, че пряко и косвено притискат изследователския екип на DB за повишаване на класирането на Китай в частта на доклада за 2018 г.

Служителите бяха най-добрите помощници на бившия президент на Световната банка Джим Йонг Ким и действаха "вероятно по указание на президента Ким". Бившият главен изпълнителен директор на банката, Кристалина Георгиева, също бе посочена за упражняване на неправомерно влияние.

Тъй като сега Георгиева е управляващ директор на МВФ, начинът, по който този скандал се разглежда от бордовете на Световната банка и МВФ, може да доведе до решителни и продължителни последици за двете институции. Оттогава Георгиева категорично не е съгласна с твърденията, докато Световната банка отговори, като закри DB и започна прегледи и одити на доклада.

Класациите в доклада на DB измерват бизнес регулациите на местните фирми по целия свят и се използват от агенциите за кредитен рейтинг и финансовите институции за оценка на държавния риск и други значими показатели. Откакто е публикуван първият доклад на DB през 2003 г., класирането стана жизнено важно за много развиващи се страни.

През януари 2021 г. комисията по етика на банката възложи на адвокатската кантора WilmerHale да разследва нередности в данните в докладите от 2018 и 2020 г. Докладът на DB 2018 се изготвяше по същото време, когато Ким и Георгиева наблюдаваха кампанията за увеличаване на капитала на банката.

Според разследването китайските правителствени служители съобщават за притесненията си на висшето банково ръководство относно класирането на Китай за DB 2017 и изразяват надежда, че класирането на тяхната страна в следващия доклад ще отразява по-добре различните реформи.

Според доклада за разследване на WilmerHale, помощниците на Ким - и самата Георгиева - са участвали активно в различни опити за повишаване на позицията на Китай, включително промяна на методологията, използвана за изчисляване на класирането.

Разследването на WilmerHale също така посочи Симеон Дянков, тогава един от най-добрите съветници на Георгиева, като пряко ангажиран с идентифицирането на начини за представяне на данните за подобряване на класирането на Китай. В резултат на този натиск класирането на Китай за 2018 г. се изкачи от 85, което бе дадено в първоначално разрешената за публикуване версия, до 78 - същата оценка, която бе получена през DB 2017 г.

Докладът на WilmerHale също подробно описва подобни проблеми с промяна в доклада DB 2020 и дава конкретни примери, когато инструкциите на Дянков променят данните, които засягат класирането за Саудитска Арабия и Азербайджан.

Започнаха призивите Кристалина Георгиева да подаде оставка като шеф на МВФ

Започнаха призивите Кристалина Георгиева да подаде оставка като шеф на МВФ

Престижното икономическо издание The Economist

Какво означава това за Световната банка?

Скандалът намали доверието към банката и подчерта дългогодишните хитрости на доклада на DB. Още през 2008 г. групата за независима оценка на банката повдигна въпроси относно обективността и надеждността. През 2018 г. тогавашният главен икономист на Световната банка Пол Ромер публично сподели притесненията си относно методологическите промени и податливостта към политиката. Скоро след това той подаде оставка.

Докладът на WilmerHale отбелязва, че много от методологическите правила, които стоят в основата на DB, са некодифицирани, оставяйки вратата отворена за геополитическо заиграване. По-рано този месец отделна външна група експерти, свикана от банката за преглед на доклада на DB, публикува своите констатации.

Макар да отбелязва, че годишното упражнение е потенциално с голяма стойност за правителствата, фирмите и изследователите, банката трябва "да подобри методологията зад данните, да запълни важните пропуски в нейното съществено покритие, да изясни какво може и какво не може да бъде казано въз основа на данните и да защити целостта на процеса на събиране на данни."

Откровението, че геополитическото лобиране може да промени класирането на държавите, не само подкопава легитимността на доклада на DB, но и повдига въпроси за културата на банката. Докато банката постъпи правилно, като възложи разследването на WilmerHale и публикува резултатите, много експерти все още се чудят дали констатациите на разследването са само върхът на по-голям айсберг в банката. Според запитването, служителите на DB разглеждат Дянков като насилник, който се занимава със страх и сплашване.

Година след като той напусна банката (след седемнадесет години трудов стаж), за да стане старши сътрудник в Института за международна икономика Петерсън, служителите на банките все още се страхуват от отмъщение, ако говорят - и имат основателни причини, като се има предвид, че визовата система на банката обвързва персонала с работата му.

Това създава обезкуражаващ фактор за подаване на сигнали, тъй като загубата на работа означава, че персоналът трябва да се върне в родината си. Такива условия пораждат въпроси относно това колко лесно или не е служителите в други части на банката да съобщават за нарушения - или дори въобще да говорят откровено.

Какво означава това за МВФ?

Бордът на МВФ се срещна, за да обсъди тези разкрития, а комисията по етика също ще ги прегледа. Ако МВФ възприеме тясна перспектива и погледне само последващата работа на Георгиева като управляващ директор, това може да е груба грешка. Не може да се извъртите от банковия скандал и да се преструвате, че същите проблеми не могат да възникнат в МВФ. 

МВФ рискува да бъде опетнен от ръководството на Георгиева, особено ако тя откаже да признае, че е оказан неправомерен натиск. И двете институции ще бъдат подложени на сериозен контрол по отношение на начина, по който се държат с Китай, който сега е третият по големина акционер и в двете.

Много държави-членки на Световната банка и МВФ ще искат да пометат този скандал под килима. И двете институции са заети с отговорите си на пандемията и никой не се интересува особено от лидерска криза или преход. Бордът на МВФ има тенденция да стои до лидерите си, включително двамата непосредствени предшественици на Георгиева и двамата също бяха замесени в скандали.

Тези два стълба на международния икономически ред трябва да управляват внимателно този скандал. Цената да не се прави нищо ще бъде криза на легитимността, която светът не може да си позволи в момент, когато структурите на глобалното управление се напрягат да отговорят на множество кризи.

Кристалина Георгиева: Докладът срещу мен няма доказателства, а грешки

Кристалина Георгиева: Докладът срещу мен няма доказателства, а грешки

След обвиненията, че е лобирала в полза на Китай