Общественият живот в Германия е почти спрял като част от четириседмична блокада за ограничаване разпространението на коронавируса, информира ДПА.

От днес се затварят ресторантите, баровете, кината, театрите, музеите и други места в културния и развлекателен сектор.

Броят на заразените с COVID-19 в Германия надхвърли 500 000

Броят на заразените с COVID-19 в Германия надхвърли 500 000

Напредване на пандемията

Някои хора в Мюнхен и Берлин се възползваха от възможността да изпият последно питие или да хапнат през уикенда преди ограниченията да влязат в сила.

Но на други места хората си останаха по домовете още през уикенда. В Хамбург местата за забавления бяха почти празни през уикенда на фона на засилено полицейско присъствие.

През следващите четири седмици вътрешният туризъм в Германия е забранен.

Икономиката на Германия се разшири с 8,2%

Икономиката на Германия се разшири с 8,2%

Икономиката се разшири след исторически спад през второто тримесечие

В повечето от 16-те провинции събиранията навън са ограничени до не повече от две домакинства и максимум 10 души. В някои региони тези ограничения също се прилагат и в дома.

Феновете няма да се допускат на футболните срещи от Бундеслигата, аматьорският спорт е спрян. Фитнесите, плувните басейни, козметичните студиа, спа центровете и студиата за татуировки са затворени.

За разлика от първата блокада по-рано тази година училищата и детските градини остават отворени, както и повечето магазини и фризьорските салони.

Меркел потвърди: Частична блокада в Германия за месец
Обновена

Меркел потвърди: Частична блокада в Германия за месец

Рестрикциите ще се прилагат в цялата страна

Ресторантите могат да сервират храна само за вкъщи.

Институт "Роберт Кох" потвърди 12 097 нови случая за последното денонощие и 49 починали. Общо в страната заразените са 545 027 и 10 530 починали.

Данните показват спад спрямо рекордите в края на миналата седмица, въпреки че това може да се дължи на по-малкия брой тествани хора през уикенда.

По-късно днес Ангела Меркел ще даде пресконференция за ситуацията. Тя планира и разговор с премиерите на германските провинции, за да направят оценка на ограничителните мерки.

Правителството планира да подпомогне бизнеса с 10 милиарда евро през ноември.

Частична блокада в Германия от понеделник

Частична блокада в Германия от понеделник

Баровете и ресторантите ще бъдат затворени до 30 ноември