Реакцията на Русия за експулсирането на 18 дипломати от руското посолство в Чехия се оказа по-силна от очакваното като се има предвид съществуващата практика. Това заяви първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чехия Ян Хамачек, цитиран от ТАСС.

Вчера Москва отговори с обявяването на 20 чешки дипломати за "персона нон грата".

САЩ подкрепят Чехия срещу Русия

САЩ подкрепят Чехия срещу Русия

След като Прага изгони руски дипломати, Москва предприе ответни действия

"Реакцията на руската страна се оказа по-силна от това, което очаквахме. Повече дипломати са експулсирани. Подготвих за премиера Бабиш предложение за допълнителни действия", каза силовият министър.

Той подчерта, че Русия е изгонила заместника на посланика и Чехия трябва да отговори на това. Хамачек обясни, че Чехия не планира да гони руския посланик, но не изключва при следващите стъпки да бъдат "експулсирани служители на руските спецслужби", които са "свързани с операции" в Чехия, други държави членки на ЕС и съюзници.

Москва: Чехия се опитва да се хареса на САЩ, ще ударим Прага здраво

Москва: Чехия се опитва да се хареса на САЩ, ще ударим Прага здраво

Обвиненията на чехите са нелепи

Междувременно говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова счита, че обвиненията по адрес на Русия са набързо скалъпени, а предлогът за експулсирането на руски дипломати е нелеп. Тя каза още, че посолствата в Чехия и САЩ в Москва повече няма да могат да наемат на работа граждани на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че "категорично не са съгласни" с позицията на Чехия.