Здравните власти в Чехия са регистрирали 6274 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, показват данните, публикувани на сайта на здравното министерство в сряда.

Увеличението бележи най-рязкото покачване на инфекциите от 7 април и 91% скок в сравнение с цифрата от предходната седмица

През последния ден имаше още седем смъртни случая, дължащи се на вируса. Досега чешките здравни власти са ваксинирали напълно над 56% от населението на страната.

Министърът на здравеопазването Адам Войтех отправи спешен призив повече хора да се ваксинират срещу инфекцията. Той подчерта, че ситуацията през следващите седмици ще се влоши и че единственото истинско оръжие срещу Covid е масовата ваксинация.

Според Института за здравна информация и статистика през следващите няколко дни броят на новозаразените за 24 часа може да бъде между 5000 и 7000, а Чешката република ще има средно 300 нови случая на 100 000 жители. Болниците се подготвят за наплив от пациенти с Covid, а някои вече ограничават плановата хирургия, за да повишат капацитета за спешна помощ.

Говорейки на брифинг за пресата в Прага, министърът на здравеопазването Войтех предупреди, че ситуацията ще се влоши още повече, като призова все още неваксинираните хора да помогнат за обръщане на вълната.

"Тридесет процента от населението все още е уязвимо към инфекцията, тъй като не е ваксинирано и не е претърпяло Covid, което е под средното за ЕС. Епидемията се задвижва от този неваксиниран сегмент от населението и инокулацията е единственото ни ефективно оръжие срещу нея. Искам да опровергая подвеждащото схващане, че Covid е заплаха. Средната възраст на пациентите, хоспитализирани с Covid днес, е шестдесет и има много по-млади пациенти в критично състояние с Covid пневмония".

Според статистиката 40% от новите случаи на Covid са регистрирани сред млади хора на възраст под 19 години. До момента шест деца са починали от Covid и свързаните с него усложнения. 75% от заразените с Covid не са ваксинирани. Регионите, където има по-голямо нежелание да се ваксинират - като Моравия и Силезия - са районите, където епидемията набира сила.

Досега стъпките, предприети от правителството за ограничаване на разпространението на Covid, са насочени към насърчаване на хората. От 1 ноември PCR тестовете, необходими за влизане в ресторанти, фитнес центрове, фризьорски салони и други заведения, вече няма да са безплатни за лица над 18 години. 

Валидността на PCR тестовете ще бъде съкратена от седем дни на 72 часа, а тази на антигенните тестове от 72 на 24 часа. И един от възможните сценарии, които в момента се разглеждат, в случай на драматично влошаване, е сертификатите и тестовете за ваксина срещу Covid да станат задължителни и на работното място.

В момента 63,9 процента от чехите са приключили с първичната си ваксинация, 68 процента от населението е получило поне една доза от ваксината. Въпреки че интересът към ваксинация рязко нарасна през последните дни, като се образуват опашки пред центровете за ваксинация, експерти посочват, че ще минат поне пет седмици, преди тези, които получават първата си ваксина сега, да бъдат защитени.

Според прогнозите броят на Covid ще продължи да нараства рязко през следващите седмици и четвъртата вълна може да кулминира след пет до шест седмици.