Чехия възобновява разследването на мистериозната смърт на чехословашкия външен министър Ян Масарик в края на 50-те г. на миналия век.

Това пише всекидневник "Право", позовавайки се на прокурор Михал Муравски, който е поискал от полицията да поднови разследването.

Масарик умира при неизяснени обстоятелства на 10 март 1948 г., малко след комунистическия преврат.

Муравски от пражката прокуратура поиска да се поднови разследването, след като наскоро са били открити нови аудиозаписи с показанията на служител на полицията, който първи е видял трупа на Ян Масарик.

Заключенията от приключилото през 2003 г. разследване са, че Ян Масарик не се е самоубил, след като е скочил от прозорец, а е убит, но не е установен извършителят на престъплението.

По молба на прокурора властите ще започнат ново разследване.

Муравски коментира пред "Право", че реагира на нова информация, свързана с обстоятелствата около смъртта на Масарик. Той има предвид показания на Вилибалд Хофман, който е сред първите хора, които са видели тялото на Масарик в двора на Чернинския дворец, където е седалището на външно министерство.

Аудиозаписите са от началото на 1968 г. Хофман е разкрил, че мъртвото тяло на Масарик е местено и след това е върнато преди заснемане на местопроизшествието, но позицията е била различна от първоначалната, пише "Право".

Записът с показанията на Хофман е споменат от експерт по време на дебат в Чешкото радио по-рано този месец.

Ян Масарик, син на първия президент на Чехословакия Томаш Масарик и единственият демократичен министър в чехословашкото правителство след комунистическия преврат на 25 февруари 1948 г., е открит мъртъв в двора на двореца на 10 март сутринта. Ян Масарик е паднал от прозореца на банята в апартамента, който е живеел. Жилището е на втория етаж.

Има три теории за смъртта му. Първоначалната, полицията е закрила случая малко след смъртта му и разследването е подновено през 1969 г., е свързана с нещастен инцидент. Полицията не е успяла да установи дали Масарик е бягал от някого.

През 1995 г. отново е възобновено разследването, след падането на комунизма, и е достигнато до заключението, че Масарик е бил преследван и е бил принуден да скочи от прозореца.

И последната теория от 2003 г.е, че Масарик е убит, след като е бил хвърлен и бутнат през прозореца от неизвестен извършител.

През 2016 г. започна ново разследване, но завърши без конкретни резултати.