Челси Манинг твърди, че е следена незаконно заради Wikileaks. Това са заявили нейните адвокати, цитирани от "Спутник". 

В момента властите проверяват делото на Манинг, заради твърдението, че тя е дала фалшиви показания през 2013 година. 

Според прокуратурата, има нови данни по случая. За адвокатите обаче, те са в резултат на незаконно следене на тяхната клиентка. 

Тя е била следена включително и в нейното жилище. 

За Манинг, случващото се е нарушаване на нейните права според законодателството. 

Припомняме, че Челси Манинг бе задържана в началото на март след отказ да отговори на въпроси на федерално голямо жури във Вирджиния.

Задържаха Челси Манинг

Задържаха Челси Манинг

След отказ да отговори на въпроси на федерално голямо жури

По-рано днес Манинг съобщи пред журналисти, че се подготвя да влезе в ареста след отказ да разкрие информация във връзка с разследване на "Уикилийкс". Тя отбеляза, че не вярва в съдебния процес.

Манинг се яви пред голямо жури в Окръжния съд във Вирджиния, но не отговори на въпросите. 31-годишната транссексуална Челси Манинг поясни, че е решила да не отговаря на въпросите, защото нарушават Първата, Четвъртата и Шестата поправка и други права, които има.

Манинг беше осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс". През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките.

Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването. Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси. При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна. Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.