Челси Манинг е задържана след отказ да отговори на въпроси на федерално голямо жури във Вирджиния, информира NBC.

По-рано днес Манинг съобщи пред журналисти, че се подготвя да влезе в ареста след отказ да разкрие информация във връзка с разследване на "Уикилийкс". Тя отбеляза, че не вярва в съдебния процес.

Челси Манинг се кандидатира за сенатор

Челси Манинг се кандидатира за сенатор

Бившият войник, излежал присъда за сътрудничество с "Уикилийкс", помилван и сменил пола си

В сряда Манинг се яви пред голямо жури в Окръжния съд във Вирджиния, но не отговори на въпросите. 31-годишната транссексуална Челси Манинг поясни, че е решила да не отговаря на въпросите, защото нарушават Първата, Четвъртата и Шестата поправка и други права, които има.

Манинг беше осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс". През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките.

Челси Манинг излезе от затвора

Челси Манинг излезе от затвора

Тя е напуснала военния затвор Форт Левънуърт

Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването. Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси. При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна. Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.