Челси Манинг възнамерява да се кандидатира за сенатор в Сената на САЩ, предаде BBC. 

Тя може да се яви като кандидат на демократите от щата Мериленд, където се установи, след като бе освободена от затвора през май миналата година. 

Преди това обаче трябва да се пребори със сериозна конкуренция за номинацията

Съперник ще й бъде 74-годишен сенатор ветеран от демократите, който търси преизбиране и вероятно ще спечели пореден мандат.

През последните месеци Манинг бе активна в социалните медии, но отказваше да коментира възможно свое влизане в политиката. 

В интервю за "Вог" през август, тя твърди, че иска през следващите 6 месеца да си изясни по какъв път ще поеме. 

Случаят на Манинг все още разделя дълбоко както обществото, така и американските власти.  

Челси Манинг излезе от затвора

Челси Манинг излезе от затвора

Тя е напуснала военния затвор Форт Левънуърт

Американският войник Манинг бе освободен миналата година след седем години в затвора за разкриване на хиляди дипломатически и военни документи, разпространени от "Уикилийкс".

Манинг беше осъдена по 20 обвинения, включително и в шпионаж, но съдът я оправда по най-сериозното обвинение - подпомагане на врага. Тя беше осъдена на 35 години затвор, но през януари тогавашният американски президент Барак Обама реши да я помилва.

Неговият наследник в Белия дом Доналд Тръмп обаче обяви, че я счита за предател, който никога не трябва да излиза от затвора. 

30-годишната транссексуална Челси Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването.

Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси.

При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна.

Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.