Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата, предаде ABC News. Владимир Божович ще бъде експулсиран заради скандални изказвания.

Това съобщи черногорското външно министерство, като изтъкна продължителна намеса на дипломата във вътрешните работи на страната.

"Съгласно членове 9 и 41 от Виенската конвенция за дипломатическите привилегии и имунитет, Министерството на външните работи на Черна гора днес обяви посланика на Република Сърбия в Черна гора Владимир Божович за персона нон грата и го помоли да напусне Черна гора", се казва в изявлението.

Божович вече е бил предупредаван и устно, и писмено, за тези изяви, които са несъвместими със задълженията на един посланик, се казва още в изявлението.

В "Туитър" от външното министерство изразиха възмущение от последните коментари на Божович относно това кои са легитимни и нелегиримни власти в Черна гора.

Божович нарече незаконното и нелегитимно събрание от 1918 г. освободително и свободна воля на черногорския народ, което за пореден път по най-прекия начин омаловажи държавата, която му осигури дипломатическо гостоприемство", се казва още в изявлението.

Припомня се, че решението на отиващото си прозападно правителство на Черна гора показва скок в напрежението само дни, преди встъпването в длъжност на ново, просръбско правителство в страната.