Международният комитет на Червения кръст драстично съкращава операциите си в Афганистан след поредната атака със загинали срещу тях, съобщава "Ройтерс".

Съобщението в понеделник подчертава влошаването на сигурността на групите за помощ в Афганистан, където МКЧК работи повече от 30 години и провежда своята четвърта по големина хуманитарна програма.

"Излагането на риск се превърна в най-голямото ни предизвикателство и загриженост", коментира Моника Занарели, ръководител на МКЧК в Афганистан, на пресконференция в афганистанската столица Кабул.

"Нямаме друг избор, освен драстично да намалим присъствието си в Афганистан", добавяйки, че решението ще засегне особено операциите на север, където съоръженията в Мазар-и-Шариф и Кундуз ще бъдат затворени или съкратени.

Макар да отбелязва, че МКЧК не "напуска" Афганистан, тя добавя, че е необходимо да се преразгледа присъствието на организацията, за да се предотвратят повече загуби.

През февруари шестима служители на МКЧК бяха убити при нападение на помощен конвой в далечния север, а миналия месец физиотерапевтка от испанския Червен кръст, работеща в северния град Мазар-и-Шариф, беше застреляна от един от пациентите си.

Освен това от организацията напомнят, че през последната година четирима служители са били отвлечени.