Чешкият премиер Андрей Бабиш призова за затягане на мерките за блокиране, свързани с коронавируса в страната, за да се предотврати "катастрофа" в болниците поради скока на разпространението, съобщава "Ройтерс".

Коментирайки здравословното състояние, Бабиш коментира, "очакват ни адски дни" в Чехия, която съобщава за 15 672 положителни случая в последната актуализация за ден, най-много от началото на януари.

В момента са отворени само основни магазини в страната. Според официалните данни, Чехия отчита най-бързия процент на разпространение на коронавирус в Европа през последните две седмици.

Броят на болничните пациенти с COVD-19, които са в тежко състояние, се е увеличил до рекордните 1389, оставяйки малко резервни легла в страната с население 10,7 милиона.

Някои болници трябва да прехвърлят пациенти, докато здравният министър предупреди, че болниците рискуват да бъдат претоварени през следващите седмици, правителството търси помощ от Германия за някои пациенти.

Чехия отчита общо 1,18 милиона случая на вируса и 19 682 смъртни случая от първите инфекции преди близо една година.

Бабиш обясни, че здравното министерство ще предложи ограничения, но отказа да даде подробности. По-късно в сряда правителството трябва да проведе разговори за възможни допълнителни мерки.

Промишлеността продължава да работи, за разлика от началото на пандемията, когато големите фабрики са затваряни за няколко седмици, затруднявайки икономиката. Ресторанти, фитнес зали, театри и други развлекателни заведения са затворени, отворени са само магазини, продаващи стоки от първа необходимост.

Училищата са затворени, с изключение на предучилищните, първи и втори клас. Бабиш заяви, че вече е невъзможна цел да се започне връщане на други ученици в клас следващата седмица.

Строги мерки в Чехия

Строги мерки в Чехия

Прага се бори с пандемията