Руски хеликоптер Ми-8 е паднал в морето край Шпицберген, Норвегия. На борда има осем души, трима пилоти и пет пътници, съдба им все още е неизвестна, съобщава ТАСС.

В търсенето на хеликоптера близо до норвежкия архипелаг Свалбард са се включили и четири кораба, включително и кораб на компанията "Арктикгол". Авиокомпанията "Конверс Авиа" е потвърдила, че има авария с техен вертолет.

"Хеликоптерът принадлежи на нашата компания, не можем да потвърдим информацията, че той се разбил въпреки че няма връзка с него. Операция по издирване и спасяване се извършва от Норвегия и включва хеликоптер и спасителен кораб", коментира генералният директор на авиокомпанията Дмитрий Желязков.

"Конверс Авиа" съобщава, че Ми-8 е технически надежден и "пригоден за полети в северните райони". Според Желязков полетът се изпълнява от опитен екипаж, който познава особеностите на полетите до Шпицберген.

Според непотвърдена информация, пътниците са миньори на компанията "Арктикгол". Руските служби за спешна помощ също потвърждават, че Ми-8 е изчезнал от радара в 15:45 часа московско време.

Два хеликоптера със спасители на борда са изпратени на мястото на предполагаемото изчезване на хеликоптера. "Организирано е сътрудничество със съвместния център за спасяване и координация на Норвегия", съобщават службите за спешна помощ в Русия.