Екип на "Четири лапи" спаси единадесет животни от незаконен зоопарк в Албания, съобщиха от организацията. Животните, сред които три лъва и трикрака мечка, са били в критично състояние. В момента те са временно настанени в зоопарка в Тирана, а след като бъдат стабилизирани, ще бъдат преместени в спасителни центрове, които предлагат близки до естествената им среда условия.

Още от 2015 г. от "Четири лапи" са следели ситуацията в зоопарка в град Мбростар, от който са евакуирани животните. Поради законови пречки обаче до този момент организацията не е можела да се намеси.

Снимка 386368

Източник: Организация ,,Четири лапи"

В средата на октомври различни европейски медии публикуваха снимки на животните в зоопарка и на ужасните условия, в които те живеят. Материалът предизвика вълна от недоволство. Нещо повече, зоопаркът в Мбростар дори беше обявен за най-лошият в Европа и за "зоопарк от ада".

Проведената акция е била изненадваща и се е наложило полицията да разбие вратите на зоопарка, за да осигури достъп на спасителните екипи. Според немския ветеринарен лекар д-р Марк Гьолкел всички животни са били в лошо състояние и са били затворени в малки клетки.

Снимка 386367

Източник: Организация ,,Четири лапи"

В спасителната акция са участвали експерти от Австрия, Албания, Германия, Косово и Румъния. Включил се е и екип от Парка за танцуващи мечки край Белица.