Най-малко четирима души загинаха, а стотици други бяха ранени при атентат в афганистанската столица Кабул, предаде Daily Mail. По последни данни, пострадалите са 113 души.  Най-малко 23 деца са сред ранените. 

Новината беше потвърдена от вътрешното министерство, полицията и здравните власти. 

Кола-бомба е била взривена в близост до строго охраняван район в столицата, където са настанени офисите на западни компании и жилищата на техни служители. 

Атаката е извършена вечерта при засилено движение по пътищата. Нанесени са щети по някои от сградите. Полицията издирва терористи в района на атаката. 

По-късно талибаните поеха отговорност за атентата. В изявление на техен говорител се казва, че атентаторите са били петима, сред които и самоубиец. Твърди се, че жертвите и ранените са военни - афганистански и чуждестранни. 

Загинали и ранени при самоубийствен атентат и престрелка в Афганистан
Обновена

Загинали и ранени при самоубийствен атентат и престрелка в Афганистан

Никой не е поел отговорност, но вероятно са замесени или талибаните, или ДАЕШ

Подобни атаки са почти всекидневие в Афганистан. Последната по-тежка бе извършена около Коледа миналата година. 

Предполагаше се, че в поредния кървав акт на насилие са замесени или талибаните, или "Ислямска държава".

Атаката идва на фона на мирните преговори, чиято цел е да се сложи край на 17-годишната война. 

В началото на януари талибаните съобщиха, че отменят мирните преговори със САЩ в Катар през тази седмица заради "разногласия около дневния ред".

Конкретно те имат разногласия с американците за участието на представители на Кабул на преговорите, както и заради възможно спиране на огъня и размяна на затворници.

Войната в Афганистан е най-продължителната в историята на САЩ. Тя струва на Вашингтон близо 3 трилиона долара. Десетки хиляди са загинали.