Властите в Чикаго внесоха иск срещу новите политически мерки на администрацията на президента Доналд Тръмп, предвиждащи ограничаването на финансирането на така наречените "градове убежища", съобщи Ройтерс.

Припомняме, политиките на Тръмп целят да се наложат рестриктивни мерки на контрол на миграцията. През януари тази година Тръмп подписа указ, който спира отпускането на федерални средства на т.нар. "градове -убежища", които не сътрудничат на американските имиграционни власти.

Тръмп подписа нов указ за ограничаване на имиграцията
Обновена

Тръмп подписа нов указ за ограничаване на имиграцията

90 дни за 6 мюсюлмански държави и 120 дни за бежанци

Припомняме, застрашените градове-убежища са Чикаго, Бостън, Лос Анджелис, Сан Франциско, Бъркли, Денвър, Ню Орлиънс, Ню Йорк, Синсинати, Сиатъл и други. Местните власти там не сътрудничат с имиграционните власти, основно когато те искат допълнителното задържане на някой, който иначе би бил пуснат под гаранция докато имиграционните дойдат да го приберат. Местните власти казват, че това ги затруднява финансово и е федерално задължение, за което не получават финансиране.

В края на месец април Съд от Сан Франциско блокира изпълнението на указа на Тръмп срещу градовете - убежища. Сан Франциско беше първият град, който съди администрацията на Тръмп след издаването на заповедта през януари. Администрацията на президента обаче обжалва това решение.

Съдия подкрепи градовете - убежища

Съдия подкрепи градовете - убежища

Те бяха застрашени от спирането на $4,1 млрд

В края на месец юли главният прокурор Джеф Сешънс заяви, че правосъдното министерство ще сложи край на федералното финансиране на градовете - убежища, в случай, че градовете не дадат пълен достъп до затворите имиграционните служби. Условието включвало и местните власти да сигнализират федералните органи 48 часа преди да освободят човек, извършил имиграционни нарушения, за да могат да се вземат съответните мерки по най-бързото му експулсиране.

В отговор на това кметът на Чикаго Рам Емануел заяви, че градът няма да остави полицаите да станат политически пионки и няма да се откаже от статута си на град-убежище.

Белият дом: Ще победим в спора за миграцията

Белият дом: Ще победим в спора за миграцията

Тръмп подписа указ за забрана за влизане в САЩ

В иска на Чикаго срещу администрацията на Тръмп се посочва, че града трябва да избира между конституционните си права и финансирането за правоприлагането. Промените били и в противоречие с политиката на Чикаго да насърчава сътрудничеството между местните правоприлагащи органи и имигрантските общности.