Полското консервативно правителство е подменило почти целия висш команден състав на въоръжените сили, съобщава "Блумбърг".

Стотици офицери са напуснали постовете си, което съвпада с призив на Варшава към страните членки на НАТО да помогнат с увеличаване разходите за отбрана.

Правителството е извършило чистка в институциите, където са били назначени кадри от бившата управляваща партия "Гражданска платформа", която загуби изборите през 2015 г.

90% от висшите офицери в Генералния щаб и 80% от командирите в армията са заменени или са напуснали, според военното министерство.

Сред тях са шефът на генщаба Мирослав Гоцул, който се оттегли миналият месец, както и арменският командир генерал Мирослав Розански.

Управляващата партия "Право и справедливост" се закани да проведе чистка, след като лидерът на партията Ярослав Качински нарече "най-лошия тип поляци" хората, които имат връзки с "Гражданска платформа" или комунистите, които управляваха страната миналият век.

В съобщение полското военно министерство отбеляза, че военният министър Антоний Мацеревич е провел мащабна смяна на висшия кадрови състав, заменяйки избрани от "Гражданска платформа" офицери с опитни военни, участвали в мисии в Ирак и Афганистан, и обучавани от НАТО.

Засегнати са 26 генерали и повече от 250 полковници - около ¼ и около 1/6 от висшия армейски състав, според телевизия TVN24.

Военното министерство обяви, че армията е увеличена до 106 хил. военнослужещи през 2017 г. от 96 000 през 2015 г.

Вероятно част от напускането е естествено, но има също част, при която са били принудени, например, изпращане на офицери в резерва, според пенсиониран полски генерал.