Членовете на антисистемното Движение "Пет звезди" гласуваха онлайн в защита на вътрешния министър Матео Салвини, съобщава ДПА.

Управляващата партия в Италия, която е в коалиция с "Лигата" на Салвини, се обяви против отнемане на имунитета на министъра. Прокуратурата иска да съди Салвини по обвинения в отвличане във връзка с мигрантската му политика.

Движение "Пет звезди" гласува в интернет дали да отнемат имунитета на Салвини

Движение "Пет звезди" гласува в интернет дали да отнемат имунитета на Салвини

Прокуратурата в Сицилия разследва вътрешния министър Салвини заради блокирането на 177 мигранти

59% срещу 41 на сто гласуваха в защита на силовия министър, което е голямо облекчение за лидера на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо и партията му, тъй като противоположно решение можеше да предизвика правителствена криза. Резултатите са публикувани на страницата на "Пет звезди".

Повече от 52 000 членове на партията взеха участие в онлайн допитването.

Салвини коментира, че коалицията им с Движение "Пет звезди" "не е била и не е под въпрос", информира италианската агенция ANSA.

Правителството продължава да работи, край на историята, отбеляза той.

Вътрешният министър, който също е вицепремиер като Ди Майо, беше пред риск да бъде изправен пред съда заради решение от август 2018 г. Тогава Салвини задържа повече от 150 мигранти на кораб на италианската брегова охрана за няколко дни въпреки опасните условия.

Но срещу него не може да започне процес, докато не му бъде свален имунитетът в Сената. Резултатът от вчера означава, че депутатите от "Пет звезди" се очаква да гласуват против подобно решение. Днес сенатска комисия ще гласува за имунитета на Салвини, който благодари на Ди Майо.