Антисистемното италианско Движение "Пет звезди" гласува днес дали да отнемат имунитета на лидера на коалиционния партньор "Лигата" Матео Салвини, за да се позволи съдебно преследване, пише "Файненшъл таймс".

"Пет звезди" се появи на италианската политическа сцена с обещанието да се справи с дългогодишния проблем с корупцията чрез отнемане на имунитета на политици. Партията също така обеща да действа като дигитална пряка демокрация, като позволява на армията си от онлайн привърженици да решават партийните политики при гласуване на платформата Rousseau.

„Лигата” на върха след местен вот в Италия, „Пет звезди” губи подкрепа

„Лигата” на върха след местен вот в Италия, „Пет звезди” губи подкрепа

Дясноцентристкият кандидат Марко Марсилио спечели около 48% от гласовете

Сега, обременена от реалностите на правителството, Движение "Пет звезди" е изправено пред болезнена дилема: да се придържа към основните си принципи или да рискува падане на "правителството на промяната", което беше сформирано с "Лигата" през миналата година.

Прокуратурата в Сицилия разследва вътрешния министър Салвини заради блокирането на 177 мигранти на кораб на бреговата охрана при опит да влязат в страната през август 2018 г.

Като италиански сенатор Салвини има имунитет, освен ако горната камара не му го отнеме, където ще са необходими гласовете на "Пет звезди".

Движение "Пет звезди" призовава членовете си да подкрепят Салвини, като подчертават, че действията му за блокирането на кораба са част от ролята му на вътрешен министър, а също така са одобрени колективно от правителството.

"Това е безпрецедентен случай, защото никога в миналото правосъдието не е искало от парламента да позволи процес срещу министър, който е действал при изпълнението на задълженията си", пише партията в блога си преди днешното онлайн гласуване.