Дясноцентристки кандидат спечели регионален вот в Централна Италия. Управляващата крайнодясна партия "Лигата" увеличи подкрепата си, докато коалиционният им партньор Движение "Пет звезди" изгуби почва, информира "Ройтерс", позовавайки се на изнесените резултати.

"Лигата", ръководена от вицепремиера Матео Салвини, все още участва на местни избори с традиционните си съюзници "Форца Италия" и "Братя италианци", но на национално ниво управлява с "Пет звезди".

Дясноцентристкият кандидат Марко Марсилио спечели около 48% от гласовете на местните избори в Абруцо, показва официалното преброяване. Лявоцентристката коалиция е свалена от власт, след като събира 31 на сто.

"Пет звезди" са трети с около 20% - далеч под 40%, които спечелиха в региона на парламентарните избори през миналата година.

"Лигата" получи подкрепата на почти 28% от избирателите на вота в неделя в сравнение с 13,9% в Абруцо на вота през март 2018 г.

Антисистемната Движение "Пет звезди", която винаги участва сама на избори, никога не е успявала да вземе властта в региона.

ДПА коментира, че резултатите от гласуването в централния регион могат да покачат напрежението в популисткото правителство.

Марко Марсилио е подкрепян от "Лигата". Той е от "Братя италианци".

"Благодаря ти Абруцо, благодаря ти Италия", написа Салвини в "Туитър".