До понеделник (днес) човечеството изчерпва природните ресурси като вода, почва и чист въздух за цялата 2019 г., информира АФП.

Така нареченият Earth Overshoot Day е настъпил с 2 месеца по-рано през последните 20 г. и тази година датата е най-ранната, показва проучване на Global Footprint Network.

Ще са необходими 1.75 планети, за да се произведе достатъчно за покриване на нуждите на човечеството при сегашното темпо на консумация.

Вече живеем на екологичен кредит

Вече живеем на екологичен кредит

България също трябва да предприеме мерки за по-устойчиво потребление на природните ресурси

Earth Overshoot Day настъпва на 29 юли, което означава, че човечеството в момента експлоатира природата 1.75 пъти по-бързо в сравнение с това, което екосистемите на нашата планета могат да възстановят. Това е близо до използване на 1.75 планети Земя, подчертава природозащитната организация, чиято централа е в Оукланд, Калифорния.

Този глобално екологичен преразход става все по-висок във формата на обезлесяване, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и натрупване на въглероден двуокис в атмосферата. Последното води до климатични промени и по-чести екстремни метеорологични явления, поясняват от организацията.

Тези изчисления се провеждат от 1986 г. и този Earth Overshoot Day настъпва с всяка година по-рано. Например през 1993 г. е 21 октомври, 2003 г. е 22 септември и 2017 г. е 2 август.