Нападението от вчера в Барселона е не толкова срещу Испания, а изобщо срещу туризма. Това мнение изказа арабистът Владимир Чуков в студиото на Нова телевизия.

Той коментира тактиката и контекста, в който попада терористичната атака на търговската "Ла Рамбла".

Владимир Чуков подчерта, че трябва да се видят снимките от мястото на атентата. Виждат се хора, които се чувстват свободни, вижте как са облечени, как се чувстват, посочи Чуков. По думите му това е атентат изобщо срещу западния начин на живот, атака на мисленето от отвъд Средиземно море. За професор Чуков не е изненада обаче нападението от вчера, макар че Испания засега остава извън обсега на "Ислямска държава" и изобщо на джихадистите.

Испанската полиция издирва поне един нападател

Испанската полиция издирва поне един нападател

Две терористични атака за една вечер - в Барселона и в Камбрил

Анализаторът допълни няколко факта - Испания засега остава на втори план в антитерористичната коалиция, за разлика например от Франция и Великобритания. Нейният контингент е значително по-малък. Малко е и предполагаемото ядро на джихадистите в Испания, отново за разлика от данните на разузнавателните служби във Франция.

Тук Чуков подаде възможна посока за анализ - че Франция започва да се превръща в износител на джихадисти. Чуков посочи и че по информация до този момент единствената следа по документи води към Марсилия.

Продължава издирването на двама българи в Барселона

Продължава издирването на двама българи в Барселона

Близките им не могат да се свържат с тях

Професор Чуков припомни и факта в потвърждение на тезата си, че атаката е насочена глобално срещу туризма, а не локално към Испания, това, че преди няколко месеца "Ислямска държава" отправи предупреждение към Египет и Тунис да спрат да приемат туристи.

Испания е топ дестинацията на европейския туризъм в момента. 10 милиона туристи посещават държавата и то предимно Барселона. Чуков припомни и факта, че туристическият поток в Испания е толкова голям, че дори и местни хора в последните години са се възпротивили и са поискали мерки за ограничаването му.

Светът е солидарен към жертвите на атаките в Испания

Светът е солидарен към жертвите на атаките в Испания

Франция изключва светлините на Айфеловата кула, Световният търговски център в Ню Йорк - в червено и жълто

Все пак проф. Чуков посочи, че според данни на службите повече са предотвратените терористични нападения, отколкото осъществените. "Тероризмът не е изкореняемо явление, то може да бъде ограничено и парирано, но не и премахнато като заплаха", посочи експертът.