През пролетта разузнаването на Съединените щати в доклад за американския президент Доналд Тръмп информира, че Русия предлага награди на бойците от радикалното движение на талибаните за нападения над американски войници в Афганистан. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на източници.

Отбелязва се, че американският президент не винаги или не чете напълно резюмето на докладите на разузнаването.

Тръмп оневини Русия, не била в сговор с талибаните срещу САЩ

Тръмп оневини Русия, не била в сговор с талибаните срещу САЩ

Разузнаването на САЩ му го доложило

Според източници, тъй като информацията била доста сериозна, служителите на Съвета за национална сигурност проведоха среща, на която обсъдиха "възможни отговори, включително санкции".

"Ню Йорк Таймс" писа по-рано, че Русия насърчава талибанските * бойци да атакуват войници на международната коалиция в Афганистан. Русия отрича тази информация, талибаните също твърдят, че публикуваната информация не е вярна.

Тръмп нападна остро "Ню Йорк таймс" заради историята за ГРУ и талибаните

Тръмп нападна остро "Ню Йорк таймс" заради историята за ГРУ и талибаните

Историята им била умишлено фалшива

По-късно "Вашингтон пост", позовавайки се на източник, заяви, че "няколко" американски военни са убити поради предполагаем сговор на Русия и талибаните в Афганистан. Тръмп от своя страна каза, че никой не е информирал негло или вицепрезидента Майк Пенс за нападенията срещу американски войници в Афганистан, които Русия може би ще изостане.