Кока-кола (Coca-Cola) за първи път разкри, че произвежда по 3 милиона тона пластмасови опаковки на година, което се равнява на 200 000 бутилки на минута, пише "Гардиън".

Данните са част от доклад на фондация "Елън Маккартър", специализирана в познанията за рециклиране, в който се призовава другите световни компании да престанат да пазят в тайна пластмасовия си отпечатък. Фондацията притиска големите компании и правителства да положат повече усилия срещу замърсяването с пластмасови отпадъци.

Цифрите, които компанията отказваше да разкрие в миналото, показват количеството пластмасови опаковки, произведени от Coca-Cola през 2017 г. Компанията не съобщава мащаба на производството си на бутилки, но когато пластмасовият отпечатък на Coca-Cola се приведе в пластмасови бутилки от 500 милилитра, възлиза на около 108 милиарда бутилки на година - повече от 1/5 от произвежданите 500 милиарда пластмасови бутилки в света на година.

Coca-Cola е една от 31 компании, включително Mars, Nestlé и Danone, които са разкрили колко пластмасови опаковки са създали като част от искането на фондация "Елън Маккартър" за прозрачност. Общо тези компании произвеждат по 8 милиона тона пластмасови опаковки на година.

Но мнозинството от 150 компании, които са се подписали под инициирания от фондацията световен ангажимент за намаляване на пластмасовите отпадъци, все още отказват публично да разкрият данните за производството си на пластмасови опаковки. Сред тях са Pepsi Co, H&M, L'Oréal, Walmart, Marks & Spencer и Burberry.

В публикувания днес доклад от фондацията отбелязват, че данните са публикувани за първи път като част от ново ниво на прозрачност относно използваната пластмаса.

Решението на повече от 30 компании публично да разкрият годишното количество използвана пластмаса в доклада е важна стъпка към по-голяма прозрачност, подчертават от фондацията.

Nestlé разкри, че използва 1,7 милиона тона пластмасови опаковки на година; Unilever - 610 000 тона и Danone - 750 000 тона.