Заразяването с коронавирус значително повишава риска от развитие на диабет, при това само няколко седмици след появата на симптомите на COVID-19. Особено висок е рискът при деца до 18 години, съобщава Би Би Си.

Такъв извод са направили авторите на няколко изследвания в САЩ и в други страни.

В едно от тях се посочва, че през първите месеци от пандемията сред хоспитализираните с коронавирус в Китай, Италия и САЩ почти всеки седми е бил диагностициран със захарен диабет.

Изследват появата на "нов ковид диабет"

Изследват появата на "нов ковид диабет"

Новооткритият диабет е с три пъти по-висока смъртност

Сред заразените с коронавируса деца, по последни данни на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), рискът от развитие на диабет през първия месец след инфектирането се увеличава над 2.5 пъти.

Напомняме, при разпространението на варианта Омикрон коронавирусната инфекция засяга децата значително по-често, отколкото при предишните мутации.

Повишеното ниво на кръвната захар е един от разпространените симптоми на постковид синдрома (ПКС), който стана известен като "дълъг ковид" - когато симптомите, появили се след заразяването с COVID-19, продължават с месеци.Установено е, че постковид синдромът засяга и децата.

Изследване: COVID-19 може да отключи диабет при хора, които са били здрави

Изследване: COVID-19 може да отключи диабет при хора, които са били здрави

Нарушенията може да са дълготрайни…