Китайската фабрична активност нараства с най-бавния темп от пет месеца насам, тъй като е засегната от вълна от вътрешни коронавирусни инфекции, предаде "Ройтерс".

Официалният индекс на производствения мениджър за закупуване (PMI) е спаднал до 51,3 през януари от 51,9 през декември, се казва в изявление на Националното статистическо бюро.

През януари континентален Китай съобщи за над 2000 местни случая на коронавирус. Докато броят им беше малък в сравнение с други страни, властите бяха загрижени за рисковете от предаване по време на лунното новогодишно пътуване - най-голямата годишна миграция на хора в света, обхващаща 40 дни от януари до февруари.

През месеца няколко големи града бяха заключени с десетки милиони, тествани за COVID-19, прекъсвайки фабричната дейност и претегляйки сектора на услугите, включително логистиката и транспорта.

"Неотдавнашната локализирана епидемия оказа известно влияние върху производството и работата на някои предприятия, а цялостното разширяване на производствената индустрия се забави", каза Джао Цинхе, служител в статистическото бюро.

"Периодът преди и след Лунната Нова година също е традиционно извън сезона за преработващата промишленост в страната", каза още Джао.

Очаква се новото огнище на коронавирус, най-вече на север, да бъде временен ограничаващ фактор, докато обширният индустриален сектор на Китай продължава да намира сила в устойчивото търсене на износ.

Икономическите показатели, вариращи от търговията до цените на производител, предполагат по-нататъшно повишаване в индустриалния сектор.

Подиндексът за активност на малките фирми възлиза на 49,4 през януари спрямо 48,8 през декември.

Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 2,3% през 2020 г., което го прави единствената голяма икономика в света, която се е укрила от спада през миналата година, тъй като много държави се борят да овладеят пандемията COVID-19.

Централната банка ще разшири подкрепата за паричната политика на страната за икономически растеж с акцент върху увеличаване на заетостта, за да спомогне за повишаване на потреблението, каза губернаторът И Ган.

В сектора на услугите активността се разширява за 11-и пореден месец, каза статистическото бюро, макар и с по-бавен клип, претеглен от последните огнища на COVID-19.