Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ издаде разрешение за спешна употреба на първия антиген тест без рецепта от лекар, който може да бъде използван вкъщи, информира "Гардиън".

Тестът на Ellume предлага анализатор с назален тампон, който се свързва със софтуерно приложение, използвано на мобилните телефони на потребителите. Резултатите са ясни до 20 минути.

САЩ одобряват "безопасната и ефективна" ваксина на Moderna в петък
Обновена

САЩ одобряват "безопасната и ефективна" ваксина на Moderna в петък

Потвърждава се, че ваксината е с ефективност 94,1%

Агенцията отбелязва, че всеки на възраст над 2 г., включително и тези без симптоми, могат да използват теста.

Миналия месец властите разрешиха първия тест за коронавирус за домашно използване, но с рецепта, а миналата седмица беше одобрена система за тестване, която позволява лаборатория да обработи назални проби, събрани от дома.

Одобрението на агенцията ще помогне за разширяване на достъпа на американците до тестове, което ще намали тежестта върху лабораториите и доставчиците на тестове, тъй като има по-голям избор, каза шефът на агенцията Стивън Хан.

Вече над 300 000 починали от COVID-19 в САЩ

Вече над 300 000 починали от COVID-19 в САЩ

Заразените са над 16,5 млн. души

Но агенцията предупреди, че като другите антиген тестове, малък процент от резултатите от теста може да са заблуждаващи.

От Ellume обявиха, че ще доставят повече от 100 000 теста на ден от следващия месец и планират да произведат 20 милиона теста в САЩ през първата половина на следващата година.