Произведената от Moderna ваксина осигурява висока защита при възрастни и предотвратява тежки случаи на коронавирус. Това се казва в извършения преглед на данните от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Moderna вече изпитва ваксината си върху тийнейджърите

Moderna вече изпитва ваксината си върху тийнейджърите

Дотук резултатите им са обнадеждаващи

Базирайки се на окуражителни открития, агенцията възнамерява да издаде разрешение за спешна употреба на ваксината още в петък, обявиха източници, запознати с плановете на регулатора. Решението ще осигури на милиони американци достъп до втора ваксина срещу коронавируса най-рано от началото на следващата седмица.

Прегледът на регулатора потвърждава оценката на Moderna от по-рано, че ваксината е с ефективност 94,1% на проведените изпитания с 30 000 души. Страничните ефекти, включително температура, главоболие и умора, са неприятни, но не са опасни, установили от агенцията.

Ваксината на Pfizer/BioNTech вече получи разрешение в САЩ и започна прилагането й.

Moderna иска разрешение за ваксината срещу Covid-19 след потвърждение на 94% ефективност
Обновена

Moderna иска разрешение за ваксината срещу Covid-19 след потвърждение на 94% ефективност

Ваксината потенциално може да достигне до първите американци на 21 декември

Подготвените от агенцията документи ще бъдат предоставени за срещата на външни експерти в четвъртък, на която ще решат дали да одобрят ваксината на Moderna за спешна употреба.

Одобряването на втора ваксина би било ключов момент в борбата с пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 300 000 души в САЩ. Днес също бе съобщено, че за първи път 110 000 души са приети в американски болници с коронавирус.

ЕС купува от Moderna 160 млн. дози ваксина срещу Covid-19

ЕС купува от Moderna 160 млн. дози ваксина срещу Covid-19

Споразумението официално ще бъде одобрено от Комисията в сряда

Публикуването на данните е първата стъпка от процеса по публичен преглед, който включва дълга среща на независима комисия от експерти в четвъртък. Те ще изслушат представители на Moderna, учени от агенцията и обществото преди да гласуват дали да се препоръча издаване на разрешение за употреба. Комисията се очаква да гласува с "да" и агенцията да изпълни препоръките на експертите.

Дистрибуцията на около 6 милиона дози може да започне от следващата седмица, което ще е в допълнение към милионите дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които вече са разпределени.

В края на лятото американското федерално правителство сключи споразумения с Moderna и Pfizer за доставка на общо 200 милиона дози през първото тримесечие на 2021 г. Тъй като се изискват две дози за ваксиниране на човек, договорите гарантират достатъчно за 100 милиона души.

Миналата седмица правителството обяви, че е купило още 100 милиона дози от Moderna за втората четвърт на годината. Двете ваксини са безплатни за американците.

Ваксината на Moderna действа еднакво добре при бели и други етноси. Също няма големи различия при мъжете и жените, както и при здравите и тези пред риск от тежко преболедуване на коронавируса, които са със затлъстяване и диабет. При хората на възраст над 65 г. ваксината е с ефективност 86,4% при очаквани 94,1%. Но разликата не е статистически значима.