Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за спешна употреба на коронавирусната ваксина, разработена от Pfizer и BioNTech.

Решението идва след натиск от Белия дом, уточнява АП.

Консултативният комитет на FDA за ваксини, съставен от независими научни експерти, лекари по инфекциозни болести и статистици, гласува със 17 гласа "за" срещу 4 "против", като един член се въздържа, в полза на спешно разрешение за използването на ваксината за хора на 16 и повече години.

Тръмп натиска за регистрация на ваксината на "Пфайзър" за коронавируса

Тръмп натиска за регистрация на ваксината на "Пфайзър" за коронавируса

Президентът на САЩ бил бесен заради Великобритания

След решението на агенцията ще стане възможно приоритетно здравните работници и обитателите на домовете за възрастни да започнат да получават първите дози в началото на следващата седмица.

Първоначалната пратка от 6,4 милиона дози ще напусне складовете в рамките на 24 часа след освобождаването им от агенцията, смятат федерални служители. Около половината от тези дози ще бъдат изпратени в цялата страна, а другата половина ще бъде запазена за първите ваксинирани, за да получат втората си доза около три седмици по-късно.

Moderna вече изпитва ваксината си върху тийнейджърите

Moderna вече изпитва ваксината си върху тийнейджърите

Дотук резултатите им са обнадеждаващи

Ваксината на "Пфайзър" е поставена вече е дадена на хора в Бахрейн и Великобритания, където е разрешена на 2 декември. Канада пък я одобри в сряда.

Експертите очакват "Модерна" да получи скоро разрешение за ваксината си, която използва същата технология като на "Пфайзър".