Американската биотехнологична компания Moderna обяви в четвъртък, че е започнала да тества ефикасността на своята ваксина сред лица на възраст между 12 и 17 години, предаде Fox Bussiness.

"Имаме удоволствието да започнем това проучване във Фаза 2/3 на mRNA-1273 при здрави юноши в САЩ. Нашата цел е да генерираме данни през пролетта на 2021 г., които да подкрепят използването на mRNA-1273 при юноши преди училището през 2021 г. година", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел.

"Обнадеждени сме от междинните и първични анализи на проучване фаза 3 COVE при възрастни на възраст над 18 години и това проучване ще ни помогне да оценим потенциалната безопасност на нашия кандидат за ваксина срещу COVID-19 при тази важна по-млада възрастова група. Целта ни е да могат те да се върнат в училище в нормална обстановка".

Moderna иска разрешение за ваксината срещу Covid-19 след потвърждение на 94% ефективност
Обновена

Moderna иска разрешение за ваксината срещу Covid-19 след потвърждение на 94% ефективност

Ваксината потенциално може да достигне до първите американци на 21 декември

Припомняме, че в края на ноември Moderna съобщи, че по-късно днес ще поиска от американските и европейски регулатори да позволят спешно използване на разработената ваксина срещу коронавируса, информират медии.

От компанията поясниха, че пълният анализ на резултатите от клиничните изпитания потвърждава 94,1% ефективност на ваксината и 100% ефективност при предотвратяване на тежки случаи на коронавирус.

Ваксината на Moderna потенциално може да достигне до първите американци на 21 декември.

От Moderna поясняват, че финалните резултати показват, че нито един от ваксинираните доброволци не се е разболял тежко.

Компанията очаква 20 милиона дози да са подготвени за употреба в страната до края на тази година. През август САЩ купиха 100 милиона дози с вариант за още 400 милиона. Moderna съобщи, че е на път да произведе между 500 и 1 милиард дози през 2021 г.

Както Pfizer/BioNTech, Moderna използва нова mRNA технология за разработването на ваксината, която включва генетичният код на вируса, а не мъртва или отслабена част от вируса.

ЕС купува от Moderna 160 млн. дози ваксина срещу Covid-19

ЕС купува от Moderna 160 млн. дози ваксина срещу Covid-19

Споразумението официално ще бъде одобрено от Комисията в сряда

Moderna e третата компания, която предава резултатите от изпитания на регулатори за одобрение след Pfizer и Oxford University/AstraZeneca.