Проведе се първата ваксинация срещу Covid-19 в САЩ, докато страната се готви за най-голямата си имунизационна кампания. Това е медицинска сестрата от Ню Йорк, съобщава БиБиСи.

Милиони флакони с ваксината Pfizer/BioNTech се разпространяват, като 150 болници се очаква да получат дози в понеделник. Програмата за ваксинация в САЩ има за цел да достигне 100 милиона души до април.

Смъртните случаи на Covid-19 са близо 300 000 в САЩ, което е най-високият брой на загиналите в света. Ваксината Pfizer/BioNTech получи разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) в петък.

"Поздравления САЩ! Поздравления СВЯТ!", написа Доналд Тръмп в "Туитър".

Пандемията продължава да опустошава страната, смъртните случаи нарастват рязко от ноември насам и броят на приетите в болница също продължава да расте непрекъснато, като понастоящем са приети над 109 000 души.

Сандра Линдзи, медицинска сестра в еврейския медицински център Лонг Айлънд, получи ваксината на живо пред камера във видеоклип, който бе излъчен в "Туитър" на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо.

"Не се чувствам по-различно от приемането на друга ваксина", каза Линдзи.

"Надявам се, че това бележи началото на края на много болезнено време в нашата история. Искам да вдъхна обществено доверие, че ваксината е безопасна. Ние сме в пандемия и затова всички ние трябва да изпълним своята част."

САЩ отчете рекордни почти 200 хил. заразени за 24 часа

САЩ отчете рекордни почти 200 хил. заразени за 24 часа

Починалите от коронавируса се доближават до 300 000

Ваксината Pfizer/BioNTech - сътрудничество между американски фармацевтичен гигант и немска биотехнологична компания - предлага до 95% защита и е първата ваксина Covid-19, одобрена от регулаторните органи в САЩ.

Ваксината вече се въвежда в Обединеното кралство, Канада също започва своята програма за инокулация в понеделник, като първоначалните 30 000 дози отиват на 14 обекта в цялата страна.

Първите три милиона дози в САЩ се разпределят на десетки места във всичките 50 щата с товарни самолети и камиони.

Тъй като ваксината трябва да се съхранява при изключително ниски температури, флаконите се съхраняват в сухи охладени с лед опаковки. Термосензори с активиран GPS също се използват за проследяване на температурата на пратките при доставката им.

Очаква се първите дози да бъдат дадени на избрани здравни работници и възрастни хора, живеещи в старчески домове.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън, който трябва встъпил в длъжност на 20 януари, си постави цел от 100 милиона ваксинации през първите си 100 дни на поста. Това би представлявало приблизително една трета от общото население на страната.

Pfizer се договори за доставка на САЩ до 100 милиона дози от ваксината до март.

До юни ще бъдат осигурени допълнителни 200 милиона дози от втора ваксина, разработена от Moderna и Националните здравни институти. Ваксината все още не е одобрена от регулаторите, но ще бъде разгледана от експертна група по-късно тази седмица.

Канада очаква днес първата партида ваксини

Канада очаква днес първата партида ваксини

Приоритет са старческите домове