Инфекцията с новия коронавирус се е разпространила сред руските свещеници. От COVID-19 почина известният в Русия епископ Вениамин. От руската православна църква съобщават, че редица йерарси и "ключови свещеници" са заразени, информират руските медии.

54-годишният епископ Вениамин Корольов е първата жертва сред висшия клир. Той е починал от двойна бронхопневмония в инфекциозната болница в Курск. Съобщава се, че на Цветница е отслужил литургия в присъствието на малобройни възрастни богомолци.

Преди седмица беше съобщено, че един свещенослужител от неговото паство е починал. Най-малко още двама свещеници от същата епархия са заразени.

Междувременно настоятел на манастир в Свердловска област прокле хората, които призовават по време на карантината да не се посещават храмовете или искат те да бъдат затворени.

По време на проповед свещенослужителят нарече епидемията "несъществуваща" и призова хората да излизат и да садят картофи "преди да започне гладът".

В средата на март в Москва е било организирано поклонение пред иконата "Умиление", което беше критикувано за неспазване на хигиенните норми.

Съобщава се и за редица други случаи на пренебрегване на риска от разпространение на заразата.

От руската православна църква обаче смятат, че делът на заразените свещеници не е по-голям, отколкото в други групи на обществото.

Всички монаси в Киево-Печорската лавра са заразени с коронавируса

Всички монаси в Киево-Печорската лавра са заразени с коронавируса

Общо заразените в лаврата са 150-200 души...