Неваксинираните държавни глави, присъстващи на Общото събрание на Организацията на обединените нации тази седмица, може да се наложи да се задоволят с пица на тротоар, вместо с изискана вечеря в ресторантите в Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

Така президентът на Бразилия Жаир Болсонару вечеря в първата си нощ в Ню Йорк, където никой не се допуска до ресторантите в града без доказателство за ваксинация срещу COVID-19.

Крайно десният президент популист е скептик по отношение на ваксините и се хвали, че не е ваксиниран, казвайки преди да замине за Ню Йорк, че имунната му система е достатъчно силна, за да се предпази от коронавируса.

Двама министри от кабинета от неговата делегация публикуваха снимка на Болсонару и помощници, които нападат парчета пица на тротоар в Ню Йорк в неделя вечерта.

Привърженици на Болсонару похвалиха непринудената "простота" на техния лидер, щастлив да яде пица на улица близо до хотел Манхатън, където е отседнал.

На въпрос от британския премиер Борис Джонсън на среща в понеделник дали е ваксиниран, Болсонару отговори: "Не. Още не."

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио призова световните лидери, "включително и най-вече Болсонару от Бразилия", да се ваксинират, преди да присъстват на събирането на ООН в града.

"Ако не искате да се ваксинирате, не се притеснявайте да дойдете", каза де Блазио на пресконференция.

Миналата седмица председателят на Общото събрание Абдула Шахид уведоми 193-те държави членки, че системата на ООН за ваксинация срещу COVID-19 ще остане в сила за президенти, премиери и дипломати. Те не са длъжни да представят доказателства за имунизация.

Някои лидери стоят настрана и вместо това изпращат видео изявления заради пандемията от коронавирус.

Мисията на Бразилия при ООН отказа да коментира съобщенията, че бразилски дипломат е дал положителен тест в Ню Йорк. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви: "Ние сме наясно с докладите и сме в контакт с бразилската мисия".

Болсонару ще бъде първият държавен глава, който ще се обърне към годишното Общо събрание на ООН.