Консумацията на алкохол в Русия е спаднала с 43% между 2003 г. и 2016 г., което позволява увеличаване на продължителността на живота като резултат от агресивна кампания за здравословен начин на живот, проведена от властите, пише френското издание Le Nouvel Observateur.

"Руската федерация отдавна се смята за една от държавите, в които се пие най-много", се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), който припомня, че алкохолът е имал основен принос за прекомерната смъртност след 90-те години на миналия век и демографската криза, последвала разпадането на Съветския съюз.

"През последните години тези тенденции са обърнати", казва СЗО. Русия наброява около 146,5 милиона жители, 5 милиона по-малко в сравнение с 1991 г. Този спад се дължи главно на влошаването на условията на живот, което доведе до увеличаване на смъртността, по-специално сред мъжете, и криза на раждаемостта. Но според СЗО възрастните в Русия сега пият по-малко от французите или германците.

Строги правила

Според авторите на доклада спадът в консумацията на алкохол е допринесъл за увеличаването на продължителността на живота, което отбеляза рекордно ниво през 2018 г., достигайки 78 години за жените и 68 години за мъжете. В началото на 90-те години продължителността на живота на мъжете е била едва 57 г., когато според официалната статистика животът на жените е надминавал 71 г. При Владимир Путин, който е на власт в Русия в продължение на 20 години, страната постепенно въведе ограничения за спиртните напитки, особено водката, като забрани продажбата на най-силните алкохолни напитки в магазините след 23:00 часа. Минималната цена на дребно за спиртни напитки също се е повишила драстично, докато рекламата е забранена, а забраната за продажби на непълнолетни лица се прилага много стриктно.

Президентът Путин, който има черен пояс по джудо и с лекота демонстрира спортния си характер, направи приоритет насърчаването на здравословния начин на живот и увеличаването на населението. Образът му контрастира с този на предшественика му Борис Елцин, чиито алкохолни изпълнения обиколиха света през 90-те години. Един поглед в московски бар е достатъчен, за да се потвърди усещането, че отношението на руснаците към алкохола наистина се е променило.

Революция и в тютюнопушенето

"Баровете станаха по-цивилизовани. Хората вече не пият до сутринта", казва за АФП Роман Печников, 38-годишен компютърен специалист. "Всъщност сега пием по-малко, поне някои от нас", признава 28-годишният банков служител Александър Суконцев, обяснявайки, че хората нямат "време" заради натоварения си график.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов също започна много непопулярна кампания срещу алкохолизма, като частично забрани продажбата на спиртни напитки в средата на 80-те г. Но след падането на СССР през 1991 г. консумацията на алкохол изригна и продължи да расте до началото на 2000-те.

В допълнение към борбата с алкохолизма, руските власти също започнаха широка кампания срещу тютюнопушенето, забранявайки го на затворени обществени места, но и в някои открити зони, като например в много паркове. От 1 октомври дори ще бъде забранено да пушиш на собствения си балкон. Драстично е намален и броят на търговските обекти. Ефектът се усеща: консумацията на тютюн е спаднала с над 20% между 2009 и 2016 г., въпреки че 30% от руснаците остават пушачи, сочи последното глобално проучване за тютюнопушенето при възрастните.

В допълнение към тези политики, целящи да съживят демографията, руското правителство също се опитва да повлияе на коефициента на раждаемост, особено с по-стимулираща програма за семейни помощи.