В Баден-Вюртемберг забраняват бурките в училище. Включително защото пречат на откритата комуникация в учебния процес. Хората трябва да се гледат в очите, посочва Дойче веле.

"Няма да толерираме забулването в нашите училища", заяви министърката на образованието на Баден-Вюртемберг Сузане Айзенман. В югозападната германска провинция планират пълна забрана на носенето на бурка и никаб в учебните заведения. Двете облекла, които са типични за някои части на Близкия изток, скриват голяма част от лицето - бурката покрива цялото тяло, никабът има малък процеп за очите. "В момента сме в процес на създаване на правната уредба, която да ни даде основание най-накрая да наложим забрана на забулването", потвърди пред "Евронюз" говорителката на просветното министерство на Баден-Вюртемберг.

Случаите на момичета, които посещават часове или лекции с покрито лице, са рядкост, отбелязват от "Евронюз". Но казусът на едно 16-годишно момиче в Хамбург показа нуждата от по-точен регламент. Тамошният училищен съвет задължи майката на момичето, появило се с никаб в училище, да не го изпраща в учебното заведение с покрито лице. И я е заплаши с парично наказание. Административният съд в Хамбург обаче заключи, че правно основание за подобна забрана няма.

В Баден-Вюртемберг искат да избегнат подобни случаи. "Училищата са места за сплотяване и среща. Уроците се основават на открита комуникация, която включва и мимика. Учителите и учениците трябва да могат да се погледнат в лицето в най-буквалния смисъл", аргументира се Сузане Айзенман.

Редица държави са забранили бурките

В различните европейски държави важат различни правила за забулването на публични места. В Нидерландия например то е разрешено навън, но не и на работното място. Франция, Белгия, Австрия и Дания напълно забраниха носенето на бурка или никаб на публични места. В Германия ограничението е за тези, чиито професионални задължения включват директен контакт с клиенти. Във Великобритания носенето на подобно облекло е разрешено, но в последните години някои училища също наложиха ограничения. България забрани покриването на лицето на публични места през 2016-а година. Подобно решение първа взе Франция, още преди 10 години.

Във Франция темата провокира дебати и до днес

Във Франция дебатът по темата е ожесточен и днес, цяло десетилетие след въвеждането на забраната за забулване. Решението на правителството да въведе задължително носене на маски в обществения транспорт в отговор на пандемията повдигна въпроса: Не отменя ли изискването за скриване на лицето забраната на същото?

Все пак в закона, приет през 2010-а година, пише изрично, че покриването на лицето по медицински причини е допустимо. Но според някои юристи забраната е противоречива, тъй като никъде не е упоменато, че се забранява забулването по религиозни причини, а просто, че "никой няма право в публичното пространство да носи дрехи, които служат за покриване на лицето".

Когато през 2011-а година законът влиза в сила, жителките на Франция, които носят бурка или никаб, са по-малко от 2000. Актуални данни няма. Глобата за нарушителите е 150 евро. В първите пет години от приемането на закона тя е била налагана 1500 пъти. Същевременно към закона се отправят критики - от Комитета по правата на човека на ООН заявиха, че той ограничава религиозната свобода. Две жени, глобени заради носене на бурка, подадоха оплакване, в което посочиха, че законът освен, че не им позволява да изразяват свободно религията си, може да доведе до това да не напускат дома си.