"Обнови Европа", новата либерална група в Европейския парламент, избра бившия румънски премиер Дачиан Чолош за лидер, пише "Политико".

Чолош, който поддържа силни връзки с Франция, спечели одобрението на делегацията на френския президент Еманюел Макрон и на испанската партия "Граждани". Той беше избран с 62 гласа срещу 42, като победи холандския евродепутат Софи инт Велд, която е подкрепяна от британските Либерални демократи.

„Обнови Европа” – новото име на либералите в европарламента

„Обнови Европа” – новото име на либералите в европарламента

Групата обединява членове на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), "Република, напред!" на френския лидер

Изборът днес означава, че трите основни парламентарни групи в Европейския парламент имат своите лидери, което ще позволи започване на преговори за другите позиции.

Във вторник социалистите избраха испанския депутат Ираче Гарсия за лидер на групата, докато Европейската народна партия бързо преизбра Манфред Вебер.

Манфред Вебер преизбран за лидер на ЕНП

Манфред Вебер преизбран за лидер на ЕНП

Той получи 156 от 160 гласа

Дачиан Чолош е икономист, който служи като премиер на Румъния от ноември 2015 г. до януари 2017 г. Той беше еврокомисар по земеделието от 2010 до 2014 г.

Бившият лидер на либералите Ги Верхофстат се прицели в поста председател на Европейския парламент. Това гласуване се очаква през първата седмица на юли, когато новият състав на законодателния орган ще проведе първата си сесия.

В четвъртък евролидерите ще проведат среща на върха на ЕС. Те ще обсъдят топ позициите в Общността.