Партията на Еманюел Макрон и европейските либерали избраха име за новата им група в Европейския парламент - "Обнови Европа", информира "Политико".

Групата обединява членове на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), "Република, напред!" на френския лидер и други. Партията на Макрон категорично настояваше да се избегне думата "либерал", която често има негативно значение във Франция като представител на бездушния ултракапитализъм.

Четири имена на алианса на либералите с Макрон

Четири имена на алианса на либералите с Макрон

"Република, напред!" на Макрон и техните съюзници от Алианса на либералите и демократите за Европа от месеци обмислят име за новата им група

"Групата АЛДЕ в Европейския парламент е преименувана на "Обнови Европа", написа в "Туитър" Крис Дейвис, член на британските Либерални демократи. "Това трябва да задоволи нашите нови френски партньори, но мнозина от нас ще продължат да я споменават като групата на либералите", поясни политикът.

Според предварителните резултати в новия европарламент групата ще държи 110 места, което е с 41 места повече в сравнение с настоящия състав на парламента благодарение на партията на Макрон и силното представяне на либералите във Великобритания. Френската делегация е най-голямата в новата група.

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход