ДАЕШ („Ислямска държава”) са одобрили ваденето на човешки органи с неразкрит досега документ на техни духовни водачи. Това засилва опасенията, че жестоката екстремистка групировка може да се занимава с трафик на органи, съобщава „Ройтерс”.

Документът е от 31 януари 2015 г. В него се казвало, че е позволено вземането на органи от живи пленници, за да бъде спасен мюсюлмански живот, дори ако това е фатално за пленените.

„Ройтерс” не може да потвърди дали документът е автентичен. Американски официални лица заявяват, че той е намерен сред данните и материалите, открити от американските специални сили по време на операция в Източна Сирия през май.

Животът и органите на вероотстъпниците не трябва да се уважават и могат да се вземат безнаказано”, се казва в документа, който е под формата на фетва, религиозно правило от Комитета по изследвания и фетви на ДАЕШ.

„Отнемането на органи, което води до смърт на пленника, не е забранено”, се казва във фетва номер 68, според превода на американското правителство.

Документът не съдържа никакво доказателство, че ДАЕШ действително се занимава с вадене на органи или трафик на органи. Преди време Ирак обвини групировката в търговия с органи.

Документът не дава дефиниция за „вероотстъпник”, въпреки че ДАЕШ убива или пленява немюсюлмани, като християни, но и шиити, както и дори сунити, които не следват екстремистките им възгледи.