Днес се подновяват мирните преговори за прекратяване на войната в Сирия. Сирийското правителство ще се опита да наложи волята си, предупреждавайки ООН, че няма да обсъжда бъдещето на лидера Башар Асад, информира АФП.

Преговарящият екип на Асад не пътува до Женева за откриването на организираните от ООН преговори, което според осведомителната агенция е удар върху мирните разговори, които до момента не са довели до осезаем резултат.

До момента са проведени седем кръга преговори.

Представителите на опозицията, обединени в една делегация за първи път, по план днес трябва да разговарят със специалния посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

След пристигането си в Женева късно вчера, ръководителят на бунтовниците Наср ал Харири заяви пред журналисти, че продължават да настояват всяко мирно споразумение да включва оставката на Асад.

Първоначално Дамаск отказваше да потвърди дали ще участва на преговорите с опозицията заради позицията за Асад, но ООН и сирийската агенция САНА обявиха, че представители на сирийското правителство ще пристигнат в сряда.

Но преди да се съгласят дипломати на Сирия са си осигурили отстъпки от Мистура.

"По време на интензивни дискусии през последните два дни Мистура обеща на правителствената делегация, че няма да се обсъжда декларацията от Рияд", каза източник от сирийското правителство пред АФП.

Опозицията прие декларация по време на среща в Саудитска Арабия преди няколко дни, в която се призовава Асад да се оттегли.

Премахването на въпроса за съдбата на Асад от масата за преговори съвпада и с позицията на Мистура, който иска на този кръг разговори двете страни да обсъдят нова конституция на Сирия и организиране на нови избори.

Мистура изрази надежда, че предстоящият кръг разговори ще бележи първите "реални преговори" за прекратяване на продължаващата повече от 6 г. война, при която загинаха повече от 340 000 души.

Междувременно специалният посланик на ООН обяви, че Дамаск се е съгласил за спиране на огъня в Източна Гута.