Делегацията на сирийското правителство на организираните от ООН мирни преговори предупреди, че няма да има диалог с опозицията, докато настоява за отстраняването на президента Башар Асад, съобщава АП.

С позицията на Дамаск приключи осмият кръг преговори след дни на непреки срещи, които не доведоха до напредък.

Коментарът на ръководителя на сирийската правителствена делегация Башар Джафари идва часове, след като специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура призова руския лидер Владимир Путин да "покаже кураж" и да притисне сирийското правителство да приеме нови избори и нова конституция.

В необичаен публичен призив директно към ключов играч в региона Мистура каза в интервю за швейцарската телевизия RTS, че Путин трябва да "убеди сирийското правителство, че няма време за губене" в опитите да се постигне мир след близо седем години война.

Според Джафари опозицията "шантажира женевския процес" и поясни, че оттеглянето от преговорите е предварително условие за разговори. Той каза пред репортери в Женева, че опозицията саботира преговорите.

Той също така разкритикува коментара на Мистура за Русия, отбелязвайки, че подобна позиция подкопава мандата му и това ще окаже влияние на мирния процес като цяло.

В интервюто Мистура изрази съжаление за решението на делегацията на Асад да не се срещне директно с опозицията.

В началото на последния кръг преговори двете делегации в един момент бяха само на няколко метра един от друг в различни стаи.