За първи път в историята на Йемен се въвежда елитно спецподразделение за борба с тероризма, което ще бъде съставено само от жени.

Около 50 представителки на „слабия пол" са включени в програма за ускорена подготовка, която се ръководи от инструктори от Великобритания и САЩ.
Планирано е женският взвод да се занимава с по-особени задачи, както и да извършва обиските на женските части в домовете.

Командващият антитерористическити сили полковник Яхя Мохамед Абдалла Салех неговите подчинени вече са изпълнили няколко специални задачи в северната провинция на страната Саада, както и в южната Хадрамоут.

Според полковника в последните месеци много терористи на "Ал Кайда" вече са напуснали Йемен и са избягали в съседна Сомалия, най-вече заради натиска, който властите им оказват:
„Терористите прекрасно знаят, че при случай на сблъсък с нас имат два избора - или доброволно да се предадат или да умрат."

Йеменските власти активизираха борбата с укриващите се в страната терористи в края на 2009 година, след неуспешния атентат срещу самолет в САЩ.
Отговорност пое „Ал Кайда", а разследването установи, че терористът е бил подготвян за операцията именно в тренировъчни лагери в Йемен.

Тогава и САЩ предупредиха, че страната се превръща в по-опасна дори и от Афганистан и Пакистан, тъй като представлява идеално убежище за укриващи се терористи.

След предупрежденията правителството на Йемен поде кампания и проведе редица операции в планинските райони на страната, а президентът Али Абдалла Салех увери, че страната ме няма да се превърне в лагер на „Ал Кайда".