Дания ще предложи на афганистанците, които са работили в посолството на кралството в Кабул като преводачи и други специалисти, евакуация в скандинавската страна. Девет от 11-те партии в парламента се съгласиха с предложението, съобщи Асошиейтед прес.

На първия етап тази възможност ще бъде предоставена на 45 наети местни служители на дипломатическата мисия заедно със семействата им (деца, съпрузи и партньори), на които ще бъде разрешено да дойдат в Дания и ще им бъде издадено разрешение за пребиваване за срок от две години.

След този период желаещите ще могат да кандидатстват за разрешение за постоянно пребиваване. Като цяло споразумението предвижда, че още 200 души ще бъдат евакуирани поетапно от Афганистан. Особено внимание се обръща на въпроса за безопасността.

Афганистанците, които пътуват до Дания, ще бъдат проучени, за да се провери дали представляват риск за националната сигурност на кралството. Първоначалната проверка ще бъде извършена на място в Афганистан, тя включва и проучване на семейните връзки. При пристигането им в Дания ще започне втората фаза на проверка.

Ако бъдат установени рискове, 2-годишното разрешение за пребиваване няма да бъде издадено. Според министъра на отбраната Трине Брамсен, допълнителен персонал е назначен да работи по въпроса за евакуацията на афганистанците. "Споразумението е сключено за преводачи и персонал, които са застрашени в резултат на сътрудничество с Дания", коментира тя.

Топ британски военен: Продадохме бъдещето на Афганистан

Топ британски военен: Продадохме бъдещето на Афганистан

Решението на САЩ и НАТО е грешка и води до нова гражданска война