Германски политици призоваха „героите бежанци”, които хванаха сирийски мигрант, заподозрян за подготвяне на терористична атака на летище в Берлин, да бъдат удостоени с престижна държавна награда, описвайки ги като модел за интеграция, цитирани от Ройтерс.

Задържаният в Германия сириец е готвел взрив на летище в Берлин

Задържаният в Германия сириец е готвел взрив на летище в Берлин

22-годишният Джабер ал Бакр...

Действията на двамата сирийци, които завързаха заподозряния в апартамента им в Лайпциг и сигнализираха на полицията, се разглеждат като рядкo добра новина на фона на мигрантската криза в Германия и Европа.

Младежите спечелиха Федералния кръст за заслуги”, каза военният експерт от социалдемократите Йоханес Карс пред „Билд”, допълвайки, че те са показали дълбоко уважение към германците.

В Германия задържаха сириец, подготвял атентат

В Германия задържаха сириец, подготвял атентат

Изтощени, но изключително радостни

Трудно е да си представим по-голяма интеграция, това е образец”, добави той.

Юрген Климке, член на управляващия Християндемократически съюз, изтъкна, че медалът, който се дава на лица със специален принос към Германия, ще изпрати силен сигнал на признание и ще покаже, че куражът си струва.

Разследващите вярват, че 22-годишният сириец Джабер ал Бакр, който е пристигнал в Германия миналата година, е бил близо до извършване на атака подобна като тази в Париж през ноември 2015 година, при която бяха убити 130 души и като тази в Белгия през март, при която загинаха 32 души.

Уважаваме тази страна и народът й, правителството и законите. Не искаме да се случи нещо такова тук”, каза 35-годишният Мохамед А – единият от двамата, които задържаха заподозряния.