Хиляди държавни служители протестират в румънската столица срещу плана на правителството на социалдемократите да прехвърлят данъците за социално осигуряване на служителите, съобщава "Ройтерс".

Правителството има за цел да намали данъка върху доходите до 10% от 16%, но планира да намали и плащанията за социално осигуряване от 1 януари до 35% от 39,25%. Плащанията сега се правят съвместно, от работници и работодатели.

Около 3 000 служители от публичния сектор в Букурещ поискаха от кабинета да отложи плана за прехвърляне на тежестта на социалноосигурителните такси върху служителите. Протестиращите държат плакати: "Ние ви плащаме, за да служите, а не да се подигравате с нас".

Министерството на финансите все още не е представило законопроект за данъчните планове.

"Предложението на правителството за прехвърляне на социалноосигурителните вноски на работниците е експеримент, чиито негативни последствия ще бъдат пренесени изключително от служители", се казва в изявление на организатора на протеста, синдикатът "Картел Алфа".

Румънски и чуждестранни инвеститори критикуват плановете на социалдемократите за данъчни промени, които смятат, че са обявени без предварителна консултация или оценка на въздействието. Те настояват за по-предсказуема фискална политика.

Плановете на правителството предизвикват безпокойство в Брюксел. Европейската комисия заяви, че очаква тази и следващата години Румъния да има най-големите бюджетни дефицити в Европейския съюз.

Правителството заяви, че ще запази дефицита под тавана на ЕС от 3% от брутния вътрешен продукт.

Правителството обяви, че 25% увеличение на заплатите, одобрено за държавните служители от 2018 г., ще покрие промените в социалноосигурителните вноски. Но нетните заплати ще останат почти равни.

Министърът на финансите Йонут Миса заяви, че планираните промени в социалноосигурителните вноски биха означавали, че частните фирми ще трябва да учвеличат брутните заплати, но заяви, че това няма да означава допълнителни разходи, тъй като компаниите вече няма да допринасят за социалното осигуряване.