Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън може да напусне поста заради разногласия с президента Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Тилърсън заявил пред свои приятели, че ще бъде късметлия, ако направи година на поста, според приятел на бившия шеф на Exxon Mobil.

В същото време двама официални представители заявиха, че съветникът на президента по националната сигурност Хърбърт Макмастър е възмутен от дезорганизацията и липсата на дисциплина по ключови политически въпроси в Белия дом, информира СиЕнЕн, позовавайки се на вътрешни източници.

Източник, запознат със ситуацията, заяви пред Ройтерс, че Тилърсън е "много обезпокоен, че няма нужната автономия, независимост и контрол върху департамента си, както и възможността да върши работата по начина, по който работата...традиционно се изпълнява".

Източникът каза още, че не е чувал за възможно напускане, но добави: "Ситуацията не изглежда да се подобрява и в някои случаи дори се влошава".

Говорител на държавния секретар отрече, че Тилърсън обмисля да подаде оставка, пояснявайки, че има "много причини, за да остане на поста и всички те са важни за Америка".

Тилърсън отбеляза политическа победа миналата седмица, когато администрацията потвърди, макар и с нежелание, че Иран спазва ядрената сделка от 2015 г.

Обаче топ дипломатът на САЩ е обезпокоен от критиката на Тръмп, главния стратег на Белия дом Стив Банън и от съветника на Белия дом Себастиан Горка заради решението, изтъкна друг американски представител.

Говорителят на държавния секретар оспорва информацията, че има разногласия с Тръмп за Иран.