Бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу счита, че настоящата политика на Анкара в отношенията с Москва е правилната. Това мнение той изрази в ефира на телевизионния канал NTV, цитиран от ТАСС.

Считам за правилен руският курс на политиката ни”. Сближаването с Русия е естествено и необходимо”, каза той. По думите му принос за разрешаване на кризата в отношенията са внесли консултации с Казахстан и Азербайджан.

Относно ситуацията със сваления руски Су-24 бившият премиер обясни, че след 2012 година, когато беше свален турски самолет в Сирия, Анкара е изменила правилата за реагиране при заплаха, допълвайки, че тези правила са били обновени през октомври миналата година. По-рано за заплаха се считаше всяко приближаване на сирийската авиация до границата, но от октомври – всеки приближил се до границата самолет, поясни той.

Според него Русия е била предупредена за тази заповед.

Давутоглу поясни, че едва след инцидента са му съобщили, че има голяма вероятност сваленият самолет да е руски, подчертавайки за пореден път, че свалянето му е било изключително въпрос на защита на въздушното пространство на страната в рамките на правилата за реагиране.