Индийската столица Делхи обяви извънредно положение за замърсяване и забрани влизането на камиони и строителната дейност заради токсичния смог над града, като вече трети ден качеството на въздуха се влошава с часове, съобщава "Ройтерс".

Потърпевши са и британския принц Чарлс и съпругата му Камила, които са на двудневно посещение в Ню Делхи.

Проблемът е усложнен тази година от все още непостоянни метеорологични условия. Измерванията на американското посолство за миниатюрните прахови частици PM 2.5 показват 608 в 10 сутринта, когато границата на безопасност е 50. Един час преди това показателите са 591.

PM 2.5 е прахообразна субстанция около 30 пъти по-фина от човешка коса. Частиците могат да бъдат вдишани дълбоко в белите дробове, причинявайки инфаркти, удари, рак на белите дробове и респираторни заболявания.

Жителите се оплаквали от главоболие, кашлица и проблеми с очи. Мнозина останаха в къщи, а ресторантите в някои от най-населените части на града са пусти.

"Бих искал да уверя хората, че централното правителство ще направи всичко възможно, за да подобри качеството на въздуха в Делхи и региона на столицата", коментира федералният министър на околната среда Харш Вардхан.